E-ticaret ile internetten satış yapmak için ne gerekli?

E-ticaret ile internetten satış yapmak için ne gerekli?

Yazar: Emin Zeybek | 3 Nisan 2020 | İnternetten
E-ticaret ile internetten satış yapmak için ne gerekli?

E-ticaret ile internetten satış yapmak

Hizmetlerinizi yada ürünlerinizi internet üzerinden satmak mı istiyorsunuz? Bir e-ticaret sitesi yada internetten ürün satmak size ne kadar mal olur? İnternet üzerinden satış yapabilmek için neler yapılmalı? Tüm bu soruların cevapları makalemizde yer alıyor.

A - Fizibilite Çalışması



Rakip firmaların araştırılması : Öncelikle, internet üzerinden satmak istediğiniz ürün yada hizmet ile alakalı rakip firmaları araştırmalısınız. Satışını yapacağınız ürün yada hizmetin fiyatları sizin internette satmak istediğiniz fiyatların altında yada üstünde mi?

Arz talep dengesinin tespiti :
Satışını yapacağınız ürün yada hizmetin dijital piyasadaki arz talep dengesini sorgulamalısınız. Eğer satışını yapacağınız ürün dijital piyasada talep görmüyorsa, sonuç hüsran olabilir. Ancak satışını yapacağınız ürün dijital piyasada talep görüyorsa, bu sefer de fiyat aralıklarına bakıp, o aralıklarda rekabet gücünüzün olup olmadığını deperlendirmelisiniz.

Bütçelendirme ve satış fiyatlarının belirlenmesi :
İnternet üzerinden ürün satışı yapmanın en kritik aşaması satış fiyatlarının belirlenmesidir. Ürünlerinizin internet üzerindeki satış fiyatlarını belirlerken, ürün maliyet bedeli üzerine kargo ücretleri, reklam ücretleri, sabit giderler ve personel masraflarını eklemeli ve ürün satış bedelini bu şekilde belirlemelisiniz. Peki ürün başına maliyet giderlerini nasıl hesaplayabiliriz? Bu giderleri masrafların ortalaması üzerinden hesaplamak en doğrusu olacaktır. Ortalama masraflar hesaplandıktan sonra bu masraflar için bir aralık belirlenmeli yada ortalama değerler kullanılmalıdır.

  1. Ürün başına kargo maliyeti hesaplanması;

    Kargo şirketleri ile yapacağınız anlaşmalarda kimi zaman sabit kargo ücretleri ile ürün taşıtabilir, kimi zaman yine sabit ücretlerle ürün taşıtabilir ve depozito ödemesi yapabilirsiniz. Bu kargo şirketi ile aranızda yapacağınız anlaşmaya ve satış hacminize bağlı olarak değişecektir. Yıl içerisinde yaptığınız toplam kargo harcamasını, yıl içerisinde yaptığınız toplam satış adetine oranlayarak ürün başı kargo maliyetini hesaplayabilirsiniz. Kargo ücreti yüksek çıkacak olan ürünler için istisna olarak direk kargo bedeli ürün üzerine ilave edilebilir.
  2. Ürün başına reklam maliyeti hesaplanması;

    İnternet üzerinden satış yapmanın en etkili yolu internet reklamlarıdır. Reklamlar kullanıcılara güven veriri ve markanızın bilinirliğini arttırır. Marka bilinirliği ve güven, satışlarınıza doğrudan etki edecektir. Dijital mağazanız yani e-ticaret siteniz için aylık yada yıllık bir reklam bütçesi belirlemeli ve bu reklam bütçesini, satışların yoğun olduğu zamanlara ve seyrek olduğu zamanlara aynı yoğunluk ve seyreklik ile dağıtmalısınız. Bu dağılıma ek olarak rakipleriniz reklam bütçelerini de ortalama olarak değerlendirip, rakiplerinizin yoğunluklu olarak reklam verdiği zaman aralıklarına göre de yine bu bütçeyi dengelemeli ve dengeli harcamalısınız.
  3. Ürün başına sabit gider ve personel masraflarının hesaplanması;

    Ürünlerinize sabit giderler ve personel masraflarını da ilave etmeniz, ciro ve kar hesaplaması yapma aşamasında size yardımcı olacaktır. Bir e-ticaret sitesi için, sabit giderler aşağıda yer almaktadır. Bu sabit giderler kısaca, hosting yani barındırma ücretleri, alan adı yani domain ücretleri, SSL yani güvenlik sertifikası ücretleri, koli ve paketleme ücretleri, logo ve sticker ücretleri, depo ücretleri, personel ücretleri, depo masrafları ve görünmeyen masraflardır. Bu masrafların yıllık toplamının, yıllık ürün satış adetine oranı da aynı şekilde ürün başı sabit maliyetlerinizi belirleyecektir.

 

Başarısız Senaryo :

Ürünün internetteki fiyatları çok düşük ben bu fiyata satarsam zarar ederim diyorsanız;

Örnek ile açıklamak gerekirse; mağazanızda 100 TL’ye sattığınız bir ürünü 60 TL’ye aldığınızı düşünelim. Mağazanızda %40 kar marjı ile yani 40 TL kar ile satışını yaptığınız bu ürünün internetteki satış fiyatının ortalama 90-120 TL olduğunu varsayalım.

Ürün alış fiyatı yada maliyeti

60 TL

Ürün başı kargo maliyeti

8 TL

Ürün başı reklam gideri

12 TL

Ürün başı sabit giderler

30 TL

 

110 TL


Yukarıdaki hesaba göre bir ürün için internet üzerindeki satış maliyetimiz 110 TL çıktı. Bu ürünün üzerine %10 kar eklediğimizde ürünün internet satış bedeli 121 TL olacaktır. Eğer bu ürünü %10 kar ile satmak size kazanç sağlayacaksa problem olmayacaktır. Ancak bu ürünü %10 kar ile satmak sizin için karsız bir ticaretse bu satış size kazanç değil zarar olarak yansır.

Başarılı Senaryo :

Ürünün internetteki fiyatları çok yüksek yada bizim fiyatlarımız ile aynı. Bu durumda kar mı ederim yoksa zarar mı?

Yukarıdaki örnek üzerinden devam edelim ancak sadece, ürünün internet üzerindeki satış fiyatının 90-120 TL arasında değil 120 – 160 TL arasında olduğunu varsayalım.

Ürün maliyetimiz 110 TL’ydi. %10 kar ile satışını yaptığımızda 121 TL ile karlı bir şekilde satış yapabiliyorduk. Bu durumda internetteki fiyatların çok daha altına satış yapabileceğiniz için, kar marjını yükseltebilir yada sürümden kazanmak adına düşük fiyat ile satış yapabilirsiniz.

NOT : Bu durum size, sürümden kazanmanıza ek olarak sitenize ziyaret, güven ve bilinirlik de sağlayacaktır.

B – E-ticaret için Alan Adı Seçimi ve Hosting Seçimi



Alan adı seçimi :

E-ticaret siteniz için, alan adı seçimi önemlidir. Çünkü alan adınız sizin dijital piyasadaki ünvanınız olacaktır. Alan adınızı, firma adınız ile aynı yapmak isterseniz .com uzantısını belge gerekmeksizin kullanabilirsiniz. Ancak .com.tr uzantısını kullanabilmek için, ticari sicil kaydındaki ticari ünvanınızın, almak istediğiniz .com.tr uzantısı ile aynı olması yada aynı ünvanı içermesi gerekmektedir.

Bunun yanı sıra e-ticaret siteniz için, anlamlı yada anlamsız başka bir isim de türetebilirsiniz.

Hosting, barındırma hizmeti seçimi :

Piyasada bir çok hosting firması bulunur. Bu firmalar arasından en güvenilir ve köklü olan firmadan alım yapmanız tavsiye edilir. Hosting paketi seçerken, aylık bant genişliği ve web alanı gibi kriterlere dikkat etmelisiniz. Bu konu ile ilgili detaylı teknik bilgi ve danışmanlığı hosting firmalarında alabilirsiniz.

 

C – Web sitesi tasarımı & Yazılımı ve Alt Yapısı



Web sitesi seçimi :

E-ticaret siteniz için yani internetten satış yapmak için, bir alt yapı oluşturmalısınız. Alt yapı seçimini, bu işe yatırmak istediğiniz bütçe ve markalaşma yolunda izleyeceğiniz adımlar ile belirlenmelidir.

Wordpress Woocommerce Alt Yapısı :

Wordpress Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan bir alt yapıdır. PHP dinamik dili ile geliştirilmiştir. Wordpress alt yapısı kullanımı kolay ve kurulumu basit bir alt yapıdır. Ancak profesyonel bir ekip tarafında kurulumu yapılmalı ve yönetecek olan personele eğitim verilmelidir. Wordpress alt yapısı, amatör kullanımlarında web sitenize tek bir tıkla ekleyeceğiniz herhangi bir eklenti, web sitenizin saldırıya uğramasına yol açabilir. Yine kurulum ve konfigüsayon aşamasında yapılacak olan bir yanlış benzer saldırı sonuçları doğurabilir.


Opencart Hazır Sistemleri :

Opencart açık kaynaklı bir yazılımdır. Bir çok ücretli ve ücretsiz eklentiye sahiptir. Wordpress’ten en büyük farkı sadece e-ticaret için geliştirilmiş olmasıdır. Wordpress’ten daha güvenlidir, ve yine profesyonel bir kurulumdan sonra saldırılara karşı daha güvenlidir.


Hazır E-ticaret yazılımları :

internet üzerinden arama yaparak rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir çok hazır e-ticaret sistemi mevcuttur. Bu sistemleri paketler ile satılır. Bazıları tek sefere mahsus, bazılar da yıllık lisans ücreti ile satılır. Bu paketlerin avantajları, müşteri desteklerinin olması, ve kolay kullanılabilir olmasıdır. Dezavantajları ise, kısıtlı tasarım ve kullanıma sahip olmaları, her ekleme yada düzenleme isteğinizde ücret talep etmeleri ve her yıl ödeme almalarıdır.


Özel Yazılımlar :

Özel yazılımlar, alanında uzman ekiplere yaptırılmalıdır. Freelance yada home Office hizmet veren kişi yada firmalardan alacağınız özel yazılım e-ticaret sistemleri ileride size sıkıntı çıkaracaktır (Bunu 15 yıllık sektörel tecrübeme dayanarak söylüyorum). Özel yazılımların teslim süreleri uzun fiyatları yüksektir. Ancak özel yazılımlar tamamen size ait tasarım ve alt yapı oluşturur. Bu benzersiz kod düzeni ve algoritması aynı zamanda Google’ın da hoşuna gidecek ve arama motorlarında üst sıralarda yer almanızı sağlayacaktır.

D – Kargo Firması ile yapılacak anlaşma

Kargo firmaları ile yapacağınız anlaşmaya bağlı olarak fiyatlar ve anlaşma şartları değişecektir. Ödeme seçeneklerinde kapıda ödeme yönetimi kullanacaksanız, bunun için yine kargo şirketi ile anlaşmalısınız.

 

E – Ödeme yöntemleri ve Sanalpos

E-ticaret sitenizde birden çok ödeme yönetim kullanabilirsiniz. Ancak en yaygın ve etkili ödeme yöntemi kredi kartı ile ödemedir.

Kredi kartı ile ödeme Sanal pos maliyetleri ve kurulumları :

Kredi kartı ile ödeme alabilmeniz için, bir sanalpos hizmeti kullanıyor olmanız gerekmektedir. Sanalpost hizmetini çalıştığınız herhangi bir bankadan alabilirsiniz. Sanalpos entegrasyonu için alınacak olan depozito ücretleri ve komisyon oranları bankanız ile olan anlaşmanıza bağlı olarak ve işlem hacminize ve pazarlık gücünüze göre değişecektir. Bankanız ile yapacağınız sanal pos anlaşmasında, sadece anlaşma yapacağınız bankanın kredi kartlarına taksit imkanı sunulur. Diğer kartlara yapılacak olan taksitler için komisyon oranları yüksek olacaktır.

Sanalpos hizmeti veren firmalardan sanal pos almak :

Sanalpos işini bankanız ile çözmek yerine aracı firmalar ile de çözebilirsiniz. Hem daha ucuz hem de entegrasyonu daha kolay olacaktır. Payu, İyzico gibi firmalar sizin yerinize ödemeyi tahsil eder, ve haftanın belirli günlerinde ödemeleri size aktarır. Komisyon oranları bankanız ile yapacağınız anlaşmalardan daha yüksektir. Ortalama %2.8 gibi oranlar uygular ve bu ücretleri tarafınıza fatura eder. Avantajı ise her karta taksit imkanı sunmasıdır.

Havale yöntemi :

Havale ile ödeme almak yazılım açısından en kolay, satıcı açısından takibi en zor yöntemdir. Alıcılar ücretleri hesabınıza havale yada eft yolu ile gönderir, tarafınızdan kontrol edilip ödeme onayı verilir.

 

F – Reklam çalışmaları

İnternet sitemiz kurduk, gerekli fiyatlandırmaları yaparak ürünlerimizi yükledik, kargo ve ödeme entegrasyonlarımızı yaptık, gerekli güvelik ve kullanılabilirlik testlerimizi tamamladık. Her şey hazır, şimdi müşterileri sitemizden haberdar etmeye geldi.

Reklamlarınız yönetimi ve raporlanması için profesyonel bir firma ile çalışmalısınız. Kendi bünyenizde yapacak olduğunuz reklamlar ile bizim gibi Google ile çalışan partner firmalar aracılığı ile yaptığınız reklamlar arasında birim fiyat, performans ve raporlama gibi avantajlar olacaktır.

Kullanıcılar güven duydukları web sitelerinden alışveriş yaparlar. Fiyatları yüksek olsa dahi, hepsiburada, n11 gibi bilindik web sitelerini tercih ederler. Bazı durumlarda yada spesifik ürün alımlarında başka sitelere yönelirler. Bu vahşi piyasada önce çıkabilmenin ve güven ortamı oluşturmanın en etkili yolu reklamdır.

Google reklamları ile web sitenizi, ürünlerinizi ve markalarınızı tanıtmalısınız. Google’ın birden çok reklam alanı ve şekli mevcuttur. Bu reklam alanları ve şekillerinden kullanmanız gerekenler ve kullanım alanları aşağıdaki gibidir.

Google’ın bütün reklamları gösterim başına, tıklama başına yada dönüşüm başına ücret alarak çalışır.

Google arama ağı reklamları :

Google arama ağı reklamları ile e-ticaret sitenizin belirli kelimelerde yapılan aramalarda üst sıralarda çıkmasını sağlayabilirsiniz. Tıklama başına bir ücret belirleyebilirsiniz. Bir ücret aralığı ve + - bir yüzdelik dilim belirleyebilirsiniz. Arama ağı reklamları, alıcıların satın almak istedikleri ürünleri aradıklarında size ulaşmasını sağlayacaktır. E-ticaret satışları ve marka bilinirliği için etkili bir araçtır.

Google görsel ağ reklamları :

Google görsel ağ reklamları, haber siteleri, sosyal medya siteleri ve diğer popüler web siteleri, telefon uygulamaları, mobil oyunlar, youtube gibi video portalları, gibi bir çok alanda mevcuttur. Bu alanlarda rotasyonlu olarak yer alabilirsiniz. Bu rotasyon süresi ve algoritması, kullanıcıların ilgi ve alaka düzeyine göre, daha önce yaptığı aramalara ve tıklamalara göre değişir. Yani ayakkabı ile ilgili bir arama yapan kullanıcının yada başka bir e-ticaret sitesinden ayakkabı bakmış bir kullanıcının önüne hürriyet te haber okurken reklamınızı çıkarabilirsiniz. Eğer fiyat ve performans oranınıza güveniyorsanız bu etkili bir satışa dönüşebilir. Google görsel reklamlar aynı zamanda markanızın bilinirliğinin  artması için etkin bir yöntemdir.

Google alışveriş reklamları :

Google alışveriş reklamları, Google ürün aramalarında ve alışveriş sekmesinde ürününüz sergilenmesi içindir. İlgili ürün ve kategoriye ait reklam verdiğinizde, web sitenizin kalite puanı ve tıklama başına verdiğiniz birim fiyata oranlar ürününüz Google alışveriş bandında görünecektir. Bunu doğal yollarla, SEO yani arama motoru optimizasyonu içerisinde verilen alışveriş optimizasyonu hizmeti ile de sağlayabilirsiniz.

Google video önü reklamlar :

Ürünlerinize ait tanıtım videolarını yada tanıtım görsellerini youtube’daki videolar üzerinde ve yine youtube’da yer alan reklam alanlarda da verebilirsiniz.

G – Avukat masrafları



Web siteniz üzerinde hukuken yer alması gereken bazı içerikler bulunmaktadır. Bu içeriklerin teminini bir avukat yardımı ile yapmanız tavsiye edilir.

Kullanıcı Sözleşmesi :

Kullanıcı sözleşmesi, kullanıcıların web sitenizin kullanımına dair hukuki bilgi ve yaptırımları içerir. Kullanıcılar web sitenizi kullandığından bu sözleşmeyi kabul etmiş sayılacağı için, sözleşmenin özenle ve hiçbir olası durum atlamadan yazılması gerekir.

İade şartları ve iade belgesi :

Alıcıların e-ticaret siteniz üzerinden satın aldığı ürünleri yasal olarak 15 gün içerisinde iade etme hakkı bulunmaktadır. Bu durum size dezavantaj sağlayabilir. Bozulmuş, deforme olmuş yada kullanılmış ürünlerin iade edilmesini istemiyorsanız bu durumu iade sözleşmesinde belirtmelisiniz. İade sözleşmesinin de yine dikkat ve özenle bir avukat tarafından yazılması gerekir.

KVKK kapsamında kişisel verilerin işlenmesine dair bilgilendirme yazısı :

 Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıları çerezler ile takip edebilirsiniz yada web sitenize kayıt olan kullanıcıların kayıt olurken size verdiği bilgileri, reklam ve tanıtım amaçlı kullanabilirsiniz. Ancak bunun için kullanıcın açık rızasını almanız gerekmektedir. Kullanıcının açık rızasını almak için, sitenizin ana sayfası üzerinde bir bilgilendirme metni ve açık rıza verebilmesi için bir buton yer almalıdır.

Mesafeli satış sözleşmesi :

Satışlarınız için bir mesafeli satış sözleşmesi yazdırmalısınız.


H – Koli ve paketleme masrafları

Ürünlerinizin sevkiyatı için firmanızın logosunun yer aldığı bir ambalaj tedarik etmelisiniz. Bu ambalaj sizin fiziksel ortamdaki reklamınız olacak ve kullanıcı tarafında da güven sembolü olacaktır.

I – Muhasebe Masrafları

Ürünlerinizi tek tek yada toplu olarak sevk edebilmeniz için, her ürün için sevk irsaliyesi ve fatura kesmeniz gerekmektedir. Bu belgeler sizden, lojistik firmaları yani kargolar tarafından talep edilecektir. Fatura işlemleriniz çok fazla olacağı için, fatura ve arşiv için e-fatura ve e-arşiv kullanmanız ileride raporlama için ve iş yükünü hafifletmek için faydanıza olacaktır.

Yukarıdaki tüm bilgilendirmeleri dikkate alarak internet üzerinden satış yaparsanız başarılı olacağınıza inanıyoruz. Bilgilendirmeler 15 yıllık sektörel tecrübemiz ile müşterilerimizin talepleri doğrultusunda oluşturulmuştur. Bilgilerin doğrulukları tarih sebebiyle değişiklik gösterebilir, ancak şuan güncel bilgilerdir.

İnternet sitesi üzerinden satış yapabilmek için, yukarıdaki tüm alanlar ile ilgili hizmet vermekteyiz. Ek olarak firmanıza bu serüvende danışmanlık hizmeti de sağlayabiliriz. Bize iletişim sayfasında yer alan bilgilerden ulaşabilirsiniz.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR
Yazar: Emin Zeybek | 15 Ocak 2018 | İnternetten
Her ne kadar dikkat etmesek yada bizim için dikkat edilmeye değer bir konu olmasa da, gün içeris...
Yazar: Mertcan Ü. | 12 Ocak 2018 | İnternetten
Değişen ve gelişen web tasarımı dünyasında her gün yeni akımları görüyoruz ve bu akımla...
Yazar: Emin ZEYBEK | 1 Haziran 2017 | İnternetten
Instabridge uygulaması size ücretsiz kablosuz internet ağı sunar. Instabridge, kullanıcıların...
Yazar: Emin ZEYBEK | 22 Mart 2017 | İnternetten
Kendi hack filmini çekerek, Ubisofttan 50.000 euro kazanma şansı seni bekliyor. Ubisoft Hack tema...
Yazar: Emin ZEYBEK | 1 Mart 2017 | İnternetten
NBC firmansına iş başvurusunda bulunan Jake Rosen,mülakata gittiğinde şaşkınlığını sakla...