Manisa'da web sitesi ve manisa'da web yazılım & tasarım ajansı

Manisa'da web sitesi ve manisa'da web yazılım & tasarım ajansı

Yazar: Emin ZEYBEK | 19 Nisan 2017 | Teknolojiden
Manisa'da web sitesi ve manisa'da web yazılım & tasarım ajansı

Web sitesi, web sayfası yada internet sitesi, web page, web site bir çok tabiri olan web sitesi günümüzde ne durumda? Türkiye’de kaç tane web sitesi var? Dünyada kaç tane web sitesi var? Manisa web tasarım yada Manisa web yazılım konusunda Türkiye’de ve dünyada ne konumda? Tüm bu soruları cevapları bu yazımızda yer alıyor.

Güncel rakamlara göre ki bu rakamlar her saniye artıyor;

Dünyada internet kullanan kişi sayısı 3.551.268.000

manisa web tasarım ve yazılım şirketi

Not : Grafiker arkadaşlarımız bu görseli hazırlayıp bana gönderene kadar Dünya’daki toplam internet sitesi sayısı 1.139.323.580 oldu bile =)

Türkiye’de bu veriler tabi ki de kötü durumda. Şimdi burada sormamız gereken asıl soru şu, web tasarım ve web yazılım sektörlerinde geride miyiz? Yoksa geri değiliz ama neden Türkiye’deki veriler bize tersini söylüyor mu?

Türkiye geneli için konuşacak olursak durum şöyle;

Sadece web tasarım & web yazılım işi yapan belki milyonlarca, sosyal medya danışmanlığı, kurumsal kimlik danışmanlığı, yada adwords danışmanlığı yapan belki binlerce. Peki sektör ve istihdam bu kadar geniş iken neden hala bir dünya devi yada en azından dünyadaki rakipler statüsünde bir şirket çıkaramıyoruz? Devlet destekleri, özel destekler, tüzel destekler sektöre bu kadar destek varken hala dışarıya bağlı yada rekabete dahil olamamak!?

Yaptığımız işe yani web tasarım ve web yazılım işine her ne kadar destek olsa da,  ülkemizde bilgisayar başında oturup hak ettiğinden fazla para kazananlar imajını kırmak güç. Tabi bir de liselerin yada üniversitelerin ilgili bölümlerinde okuyan yeğenlerde sektöre dahil olunca, devlete vergi ödeyen şirketler ne yapsın..

Hal böyle olunca dışarıya bağlı kalıyoruz. Yine daha önceki yazımda da bahsettiğim gibi, Hatay’ın bir ilçesi yada Konya’nın bir ilçesi belediyelere ait web sitelerini Hintli yazılımcılara yaptırıyor. Bu durumun önüne geçebilmek yada bir nebzede olsa yararlı olabilmek için, biz Ajans Feedback olarak fiyat politikamızı değiştirdik. “Ucuz etin yahnisi yavan olur” sözüne güvendik, yaptığımız işlere 2 gün teslim süresi verdik, fiyatı merak edenlere de “2 gün + 8 yıl, sizin gördüğünüz sadece 2 gün” diye cevap verdik.

Manisa için konuşacak olursak, Manisa’da web tasarım sektörü gelişmiş değil hala İzmir yada İstanbul gibi metropollerin iş gücünden faydalanıyoruz. Tabi ki bunu kendimiz için de söylüyoruz. 8 yıllık hizmet hayatımızda bir çok dost, arkadaş, çözüm ortağı edindik. Para değil arkadaş biriktirdik. Hal böyle olunca tasarım ücretlerimiz yada iş kalitemiz de bu durumdan doğrudan etkilendi. Özellikle İstanbul Firmaları ile çalıştığımız web tasarım konusunda kendimizi geliştirdik. Fakat yine şöyle bir durumla karşılaştık. Manisa ve çevresinde, hizmet verdiğimiz 8 yıl boyunca gözlenmediğimiz şu; standart bir kurumsal web sitesi  yada standart bir kişisel web sitesi  işi için, İstanbul’daki fiyatlar 3.000 – 10.000 arasında değişirken Manisa’da bu durum 500 – 3.000 gibi ciddi bir düşüş gösteriyor. Yine sadece web tasarım konusu için konuşacak olursak, İstanbul’da tasarım ücretleri anasayfa (homepage) için 300 – 500 TL alt sayfalar (sub page) için 150 – 200 TL arasında değişiyor. Manisa’da ise tasarım ücreti talep edildiğinde karşılaşılan cevap standart “fiyata dahil değil mi?” KDV talebi için verilen cevap standart “fiyata dahil değil mi?”, Hosting, domain, ssl, reseller için talep edilen ücretlere verilen cevap standart “fiyata dahil değil mi?”

Hal böyle olunca, fiyata herşeyi dahil etmek durumunda kalan web tasarım ajansları yada web yazılım ajansları bu durumdan şikayetçi değil. Tabi biz de şikayetçi değiliz. Ancak unutulmaması gereken, iyi işler çıkarmak için web tasarımlarımızı web tasarımcı arkadaşlarımıza yaptıralım, emekleri karşılığında talep ettikleri tutarı verelim.

Manisa’da web yazılım yada web tabanlı yazılım konusunda değinecek olursak, durum daha da vahim. Web yazılımda iki ana dil piyasaya hakimdir. Bunlardan en yaygın ve sık kullanılanı PHP diğeri ise ASP’dir. Web yazılımcılar bu iki dil çatısında toplanmış, hata ayrılmıştır. Php’ciler ve Asp’ciler zamanla gruplaşmış, dernekleşmiş ve zıt kutuplar haline gelmiştir. Rekabet halinde olan bu iki web yazılım dilinden yada diğer bir tabir ile taraftan, bizim tarafımız PHP. Php geliştiricileri derneği’nin de kuruluş aşamasında etkin olarak rol almamız, logo ve dergi hazırlığı noktalarında derneğe yaptığımız yardımlar işimize ve dilimize bağımızı gösteriyor diye tahmin ediyoruz.

Manisa’da web yazılım sektöründe hizmet verdiğimiz 8 yıl boyunca, alanında uzman ve işini layığı ile yapan rekabet etmekten zevk aldığımız dostlarımız, arkadaşlarımız oldu. Her ne kadar işlerin iyi gittiğini söyleyerek, egolarımızı bir kenara bırakıp sıkıntılarımızı söyleyemesekte, alanında uzman arkadaşlarımız ve tabi ki de biz bu durumdan rahatsızlık duyuyoruz.

Manisa’da web yazılım ve manisa’da web tasarım sektörlerinin gelişmesini, manisa’da web sitesi yapan ajans sayısının, manisa’da web tasarım ajansı sayısının yada manisa’da web yazılım ajansı sayısının artmasını temenni ederiz.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR
Yazar: Emin Zeybek | 20 Mart 2024 | Teknolojiden
A new vulnerability in the plugin Litespeed cache led to the detection of malware on websites and th...
Yazar: Emin Zeybek | 20 Mart 2024 | Teknolojiden
Plugin Litespeed cachede yeni Güvenlik açığı, web sitelerinde kötü amaçlı yazılım tespit ...
Yazar: Emin Zeybek | 20 Mart 2024 | Teknolojiden
Samsung, Galaxy S24 Ultra modeliyle akıllı telefon fotoğrafçılığını uzayda uyguladı. Samsu...
Yazar: Emin Zeybek | 20 Mart 2024 | Teknolojiden
OpenAI' insansı robot geliştiricisi Figure ile işbirliği sonucunda «Figure 01» adlı yeni insa...
Yazar: Emin ZEYBEK | 20 Mart 2024 | Teknolojiden
Avrupa Parlamentosu (AP), yapay zeka teknolojilerine katı kurallar koyacak yeni yasayı onayladı. ...
Yazar: Emin ZEYBEK | 20 Mart 2024 | Teknolojiden
ASELSAN'ın tamamen yerli imkanlarla geliştirdiği Mobil Dijital Röntgen Cihazı (ADR-M100), ilk k...