Araca uygun oto buzdolabı seçimi nasıl yapılır? Araç buzdolabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Araca uygun oto buzdolabı seçimi nasıl yapılır? Araç buzdolabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Yazar: Emin ZEYBEK | 12 Temmuz 2021 | Teknolojiden
Araca uygun oto buzdolabı seçimi nasıl yapılır? Araç buzdolabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Araç buzdolabı seçimi nasıl yapılmalı? Araç buzdolabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?


Yaz günlerinin vazgeçilmezi olan araç buzdolapları değişken fiyatlara sahiptir. Araç buzdolabı seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken hususlardan bahsedeceğiz.

Kompresörlü araç buzdolabı alın, yada araç buzdolabı almayın.

Araç buzdolabı alırken, öncelikle kompresörlü olmasına dikkat edin. Kompresörsüz araç buzdolapları, yiyecek ve içeceklerinizi sadece serin tutarken, kompresörlü araç buzdolapları evinizdeki buzdolabı gibi yiyeceklerinizi ve içeceklerinizi soğutacak hatta bazı markaların özel modelleri donduracaktır. Eğer kompresörlü araç buzdolabı almak istemiyor yada bütçeniz yetersiz kalıyorsa, alüminyum kaplı bir soğuk muhafaza çantası ve birkaç buz aküsü daha çok iş görecektir.

Kompresör garanti süresine dikkat edin.


Piyasadaki bazı araç buzdolapları 3. Sınıf olarak tabir edilen, ucuz kompresörler ile üretilir. Bu buzdolaplarından kaçmak için, kullanıcı yorumlarını incelemeli ve buzdolabında en az 3 yıl garanti şartı aramalısınız. Eğer buzdolabını paslanabilir bir ortamda (tekne gibi) yada sürekli titreşime maruz kalacak offroad gibi bir araçta kullanacaksanız, tercih etmeniz gereken kompresör Secop marka olmalı. Ürün seçimi yaparken buzdolabında secop kompresör olup olmadığına mutlaka bakın. Kalitesinden şüphe etmeyeceğiniz bir kompresör olacaktır.

Peki piyasadaki en güvenilir araç buzdolabı markaları neler?


Adını vermek istemediğimiz, anayol üzerinde satış yapan ve üretimleri ISO gibi standartlara sahip olmayan ve gerek üretim gerek test aşamalarından geçmemiş ürünlerden uzak durun. Eğer ihtal bir ürün tercih edecekseniz Dometic, yerli bir ürün tercih edecekseniz Ninkasi markalarını öneririz. Biz fiyat / performans kıyaslaması ve yerli üretim olması sebebiyle Ninkasi araç buzdolabı aldık. Yaklaşık 2 yıldır kullanıyoruz ve bu yazıyı paylaşmamızın sebebi ürünle ilgili görüşlerimizi sizlere aktarmak.

Aracıma uygun araç buzdolabı nasıl seçerim?


Öncelikle, aracınızın aküsünü değiştirmenizi tavsiye ederiz. Kaliteli araç buzdolaplarında (Ninkasi gibi) akü koruma sistemi mevcut, ancak akünüzün kuvvetli olması araç buzdolabınızın daha stabil çalışmasını sağlar.

Araç buzdolabınızı nereye konumlandıracağınıza, satın almadan önce karar verin. Eğer bagaj gibi dar bir alanda kullanacaksanız, üstten kapaklı bir araç buzdolabı tercih etmeniz kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Buna ek olarak, dara alanlar için tırlara özel olarak üretilen yatak altı araç buzdolabı  modellerini de tercih edebilirsiniz.

Eğer araç buzdolabınızı karavan gibi daha geniş bir alanda kullanacaksanız, havalandırma sisteminin bulunduğu noktanın kapalı kalmaması gerektiğini de göz önünde bulundurarak ölçüm ve ölçü belirlemesi yapın.

Aracınızla kamp alanları gibi elektrik sıkıntısı olmayan alanlara gidiyorsanız, araç buzdolabınızla birlikte bir adet 220V – 12 V dönüştürücü alabilirsiniz. Bu sayede, 12-24 volt ile çalışan araç buzdolaplarınızı 220 voltla da kullanabilirsiniz. Bu sayede aracınızı ara ara çalıştırmanıza gerek kalmaz.

Tekne – marin araç buzdolabı alırken nelere dikkat etmeli?


Tekne gibi paslanmaya müsait alanlarda kullanım için araç buzdolabı alacaksanız, araç buzdolabında kullanılan bileşenlerin paslanmaz olmasına dikkat edin. Bazı markalar marin araç buzdolaplarını ayrı olarak üretir ve fiyatlarında bir miktar fark olur. Bunun sebebi, araç buzdolabında kullanılan cıvata menteşe gibi metal bileşenlerin paslanmaz olması ve en önemlisi de kompresörün offroad araçlarda olduğu gibi daha kaliteli olması olacaktır.

Ninkasi araç buzdolapları markasının MPM serisini (Mobile Premium Marine) inceleyebilirsiniz. Bu seride vida menteşe kulp gibi metal bileşenlerde paslanmaz malzeme kullanılmış ve kompresör olarak da Secop kompresör tercih edilmiş.

Aynı şekilde markanın MPO serisinde de (Mobile Premium Offroad) devrilme sensörü ve yine Secop kompresör kullanılmış. Devrilme sensörü; offroad araçlarınız ile 30 derecenin üzerindeki eğimlerde kompresörün devreden çıkmasını ve buna bağlı olarak kompresörde yaşanacak problemlerin giderilmesini sağlar.

NOT : Kompresörlü her buzdolabı (kompresörlü araç buzdolapları ve ev tipi buzdolapları) yan yatırılmaz ve yan taşınmaz. Dolapları yan taşımanız yada yatırmanız soğutma sistemine zarar verecektir. Kısaca kompresör içerisindeki gaz ve yağ yer değiştirir ve yağ, soğutma borularına dolar. Bu durumda kompresörün üzerinde bir elektronik denetleyici varsa, kompresörün çalışmasını durdurur yada kompresörünüz zarar görür. Bu sebeple marin ve offroad araçlar için yapılan buzdolapları Ninkasi markasının yaptığı gibi ayrı teknoloji ve kontrol sistemleri ile donatılmalıdır.

Araç buzdolabını güneş enerjisi ve güneş paneli ile çalıştırabilir miyiz?


12-24 volt araç buzdolaplarınızı gerekli ekipmanlar temin edildikten sonra güneş paneli ile çalıştırabilirsiniz. Bu konuda teknik desteği araç buzdolabı aldığınız firmadan alabilirsiniz.

Biz buzdolabımızı aracın üzerine yerleştirdiğimiz güneş paneli ile çalıştırmak istedik, ancak teknik bilgimizin yetersiz olduğu araç buzdolabı aldığımız ninkasi firması ile görüştük, firmadaki mühendis arkadaşlar 1 saat kadar bir süre bize telefonda işlemi anlattıktan sonra, gerekli doküman ve bağlantı şemasını da eposta ile gönderdiler.

Ürünü satın alırken de çok ilgili davranan ninkasi firması ve çalışanları diğer firmaların aksine ürünü aldıktan sonra daha da ilgili davrandılar.

Sadece ninkasi araç buzdolaplarında yer alan hızlı buz yapma özelliği


Ninkasi araç buzdolapları combi serisinde inanılmaz bir özellik karşımıza çıkıyor. Combi serisindeki 2 araç buzdolabında hızlı buz yapma özelliği mevcut. Buzdolabının ana bölmesinin yanında yer alan küçük bölmede kullanılan özel dondurma teknolojisi sayesinde ana bölme stabil sıcaklıkta çalışırken, hızlı buz bölmesi 1 saatte buz yapabiliyor. Kamp gibi ortamlarda buz ihtiyacınızın 1 saat gibi bir sürede karşılanması paha biçilemez bir özellik.  Ninkasi markasının combi araç buzdolaplarını aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz



Kişisel görüşümüz; Ülkece, yerli üretim yapan birçok firmadan ürün almaktan kaçınır olduk. Ürün kalitelerinin düşüklüğü ya da müşteri ile ilgilinin ürünü alana kadar olması tüketicilerin yerli ürünlere bakışını değiştirdi. Ancak biz firma olarak her zaman yerli ürün satın almaya özen gösterdik. Tüketicilerde  oluşan bu ön yargıyı kırmak, bir çok yerli üretici için zor olacak. Fakat ürünlerinin kalitesinden emin olan yerli üreticiler için durum tam tersi işliyor. Bu firmalara en iyi örneklerden biri de Ninkasi mobil cihazlar AŞ. firması. Ürünleri tamamen Manisa’daki fabrikada üretilen bu firmanın ürünleri gibi çalışanları da kaliteli hizmet veriyor. Ürünlerinde kullanılan bir çok teknolojide firma bünyesindeki ARGE ve mühendisler tarafından geliştiriliyor. Yani sadece üretimleri değil teknolojileri de yerli. Yukarıda bahsettiğim hızlı buz yapma özelliği; hiçbir araç buzdolabında yer almayan, sadece ninkasi mühendisleri tarafından geliştirilen ve yine sadece ninkasi araç buzdolaplarında bulabileceğiniz bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR
Yazar: Emin Zeybek | 20 Mart 2024 | Teknolojiden
A new vulnerability in the plugin Litespeed cache led to the detection of malware on websites and th...
Yazar: Emin Zeybek | 20 Mart 2024 | Teknolojiden
Plugin Litespeed cachede yeni Güvenlik açığı, web sitelerinde kötü amaçlı yazılım tespit ...
Yazar: Emin Zeybek | 20 Mart 2024 | Teknolojiden
Samsung, Galaxy S24 Ultra modeliyle akıllı telefon fotoğrafçılığını uzayda uyguladı. Samsu...
Yazar: Emin Zeybek | 20 Mart 2024 | Teknolojiden
OpenAI' insansı robot geliştiricisi Figure ile işbirliği sonucunda «Figure 01» adlı yeni insa...
Yazar: Emin ZEYBEK | 20 Mart 2024 | Teknolojiden
Avrupa Parlamentosu (AP), yapay zeka teknolojilerine katı kurallar koyacak yeni yasayı onayladı. ...
Yazar: Emin ZEYBEK | 20 Mart 2024 | Teknolojiden
ASELSAN'ın tamamen yerli imkanlarla geliştirdiği Mobil Dijital Röntgen Cihazı (ADR-M100), ilk k...