Web Tasarımında Görsel Estetik ve Kullanıcı Deneyimleri

Web Tasarımında Görsel Estetik ve Kullanıcı Deneyimleri

Yazar: Mertcan Ü. | 12 Ocak 2018 | İnternetten
Web Tasarımında Görsel Estetik ve Kullanıcı Deneyimleri

Değişen ve gelişen web tasarımı dünyasında her gün yeni akımları görüyoruz ve bu akımlardan ortaya çıkan web sitelerini aktif olarak kullanıyoruz. Peki bu web siteleri nasıl tasarlanıyor? Hangi tasarım ilkelerini yıkıyoruz, hangilerini yaratıyoruz? Tasarım yaparken hangi püf noktalarına dikkat etmeliyiz? İşte tüm bu soruların cevapları aslında tek bir temele dayanıyor: Kullanıcı Deneyimi Tasarımı.

Kullanıcı deneyimi tasarımı genel olarak çok geniş bir alandır. Bu yazımızda kullanıcı deneyimi tasarımının web tasarımı üzerindeki etkilerini ve bu etkilerin, kullanıcıların sitemizle ilk etkileşime geçtiği anda önem verdiği nokta olan estetik deneyim yönünden ele alacağız. Estetik deneyim, adından da anlaşıldığı üzere web tasarımının görsel öğelerinin bütünlüğü, renk kullanımı gibi özelliklerin kullanıcı üzerinde bıraktığı etkiye denir.

Bir web sitesi tasarlanırken belki de en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri bütünlüktür. Çünkü kullanıcıların tasarladığımız web sitesiyle etkileşime geçtiği anda tasarımımızda onlara benzersiz bir deneyim sunmamız, tasarımımızın ilk temel noktasını oluşturur. 

Kullanıcı Deneyimi ile Programlama İlişkisi



Web sitesi tasarlarken öncelikle programla temellerini ve arama motorlarının çalışma mantığını kavramamız, tasarım aşamasında bize mutlak bir avantaj sağlamaktadır. Örneğin HTML betiğini kullanarak bir web tasarımı yapacaksanız, head bölümünü adınız gibi bilmelisiniz. Çünkü gerek kullanıcıların sitenize girdiği anda sayfanızı görüntülerken, gerekse arama motorları tarafından web sitenizin düzgün bir biçimde dizine eklenmesi konusunda büyük bir öneme head bölümü sahiptir. Bilindiği gibi programlar ilk satırdan son satıra doğru çalışır dolayısıyla ilişkilendirdiğiniz dosyaları nerede çağırdığınız çok önemlidir.

Eğer CSS dosyalarınızı sayfanızla ilişkilendirirken sayfanızın alt kısmını tercih ederseniz programlama mantığına göre sayfanız tam olarak yüklenene dek kullanıcılar ve arama motorları tarafından bozuk görüntülenecek ve bu da kullanıcı deneyimini doğrudan etkileyecektir. Aynı şekilde Java Script dosyalarınızı ilişkilendirirken sayfanızın üst bölümlerini kullanmanız, sayfanızın geç yüklenmesine neden olacaktır. 

Bu yazımızda web tasarımı yaparken kullanıcı deneyimi tasarımı ışığında estetik deneyim üzerine kısa bir bilgi verdik. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR
Yazar: Emin Zeybek | 3 Nisan 2020 | İnternetten
Hizmetlerinizi yada ürünlerinizi internet üzerinden satmak mı istiyorsunuz? Bir e-ticaret sitesi...
Yazar: Emin Zeybek | 15 Ocak 2018 | İnternetten
Her ne kadar dikkat etmesek yada bizim için dikkat edilmeye değer bir konu olmasa da, gün içeris...
Yazar: Emin ZEYBEK | 1 Haziran 2017 | İnternetten
Instabridge uygulaması size ücretsiz kablosuz internet ağı sunar. Instabridge, kullanıcıların...
Yazar: Emin ZEYBEK | 22 Mart 2017 | İnternetten
Kendi hack filmini çekerek, Ubisofttan 50.000 euro kazanma şansı seni bekliyor. Ubisoft Hack tema...
Yazar: Emin ZEYBEK | 1 Mart 2017 | İnternetten
NBC firmansına iş başvurusunda bulunan Jake Rosen,mülakata gittiğinde şaşkınlığını sakla...