Dünyanın en iyi 5 kadın programcısı ve Dünyanın ilk kadın programcısı

Dünyanın en iyi 5 kadın programcısı ve Dünyanın ilk kadın programcısı

Yazar: Emin ZEYBEK | 29 Mart 2017 | Eğlencelik
Dünyanın en iyi 5 kadın programcısı ve Dünyanın ilk kadın programcısı

Dünyanın en iyi 5 kadın programcısı



Çağımızın en popüler mesleklerinden olan programcılık bize ve meslektaşlarımıza geniş bir iş ağı ve kariyer fırsatı sunuyor. Tüm bu fırsatların yanı sıra bol kazançlı bir meslek olması da tercih sebebi olabilir. Takibi bir programcı olmak hiç de kolay bir iş değil. Sürekli değişen ve yenilenen bu sektörde kendinizi diri tutmak ve kendinizi geliştirmek tercih edilen eleman olmak için en önemli unsurlardan biri. Sayısal ve görsel hafızayı epey zorlayan bu meslek iyi derecede matematik bilgisi de gerektiriyor. Hal böyle olunca sektördeki kadın erkek popülasyonu arasında ciddi bir fark oluşuyor. Araştırmalara göre kadınların sözel hafızalarının erkeklere göre, erkeklerinde sayısal hafızalarının kadınlara göre yüksek olduğu bilgisine dayanarak böyle bir çıkarımda bulunuyorum. Sakın alınmayın kadınlar 
 
Araştırmalara göre dünya genelinde yazılımcıların ve geliştiricilerin %13’ü kadın. Kalan %87’lik dilimi ise erkek yazılımcılar oluşturuyor. “En iyi yazılımcılar” yada “dünyanın en iyi yazılımcıları” gibi aramalar yaptığınızda genellikle karşınıza erkek yazılımcılar çıkacaktır. Fakat durum öyle değil. 
 

Peki kadınların oluşturduğu bu %13’lük dilimin içerisinde en iyi ilk 5 kim?

 
Bu 5 meslektaşımızı ele almadan önce tabiki Charles Babbage’nin ışığında ilerleyen Ada Lovelace ilk sırada gelmelidir. 
 

“Dünyanın ilk kadın programcısı” Ada Lovelace

 
 
İngiliz matematikçi, analitik filozofu, makine mühendisi ve programlanabilir bilgisayar mucidi Charles Babbage ilk bilgisayar programcısı olarak anılır. Fakat Charles Babbage Analitik Makine adını verdiği projesini tamamlayamadan 1871 yılında ölmüştür. Daha sonra günümüzde Ada Lovelace olarak anılan fakat asıl adı Augusta Ada Byron olan Ada’nın makine hakkındaki notları bilgisayar tarafından işlenmek üzere yazılan ilk Algoritmayı içerir. Böylelikle Ada Lovelace ilk bilgisayar programcısı ünvanını alır.
 
Programcılara yani bizlere ışık tutan iki değerli insan Charles Babbage ve Ada Lovelace hakkında bilgi verdikten sonra günümüzün en iyi kadın programcılarını şöyle sıralayabiliriz.
 

En iyi 5 kadın programcı

 

1 – Jade Raymond

 

 
Jade Raymond listenin en başında. Çünkü merakla beklediğimiz Assasin’s Creed filmi Jade’i öne taşıyor. Muhtemelen hepiniz Assasin’s Creed oynamış yada bir şekilde duymuşsunuzdur. 21 Aralık 2012’de gösterime girecek olan Assasin’s Creed herkesin tanımasına imkan sağlayacak. Bu sayfalarca yazılabilecek kadar efsanevi proje ve oyunun yapımcısı Jade Raymond. Assasin’s Creed yapımcısı Jade Raymond Torontodaki Ubisoft merkezinde genel müdür olarak görev yapıyor. Jade Raymond ayrıca EA yada EA Games olarak tanıdığımız ve kulaklarımızda “EA games” repliğini anımasatan Electronic Arts ve Motive Studios unda kurucusu. Jade dünyanın en ünlü yazılımcılarını mezun eden Montreal ve Marianopolis College St George okulundan mezun. Jade’in programcılık hayatına Sony’de başladı. Şu an da Sims Online Projesinin geliştirme ekibinin başında görevine devam ediyor.
 

2 – Sara Haider

 
 
Sara Haider Twitter’de yazılım mühendisi olarak çalışıyor. Her gün sürekli girdiğimiz ve günde en az bir tweet attığımız o meşhur twitter’ın yazılımcılarında biri de kadın. Sara Android programlama konusunda uzman bir kadın programcı. Sara Haider Twitter ekibine katılmadan önce PA Consulting Gruop ve Google da çalıştı. Daha sonra Twitter ekibine katıldı.
Sara Twitter ekibine katıldıktan sonra kadın gözüyle programcılık yada işlevsel kullanım gibi alanlarda araştırma geliştirme çalışmaları hızlandı. Sara Haider’ın ön gördüğü ve hayata geçirdiği en büyük yenilik ise 6 saniyelik video paylaşma hizmeti oldu. Vine projesi de saranın bu fikrinden yola çıkarak geliştirildi.
 

3 – Corrinne Yu

 
 
Corrinne Yu oyun programcıları arasında ün yapmış bir kadın programcıdır. Corrinne Yu nun asıl mesleği elektrik mühendisliğidir. California State Polytechnic üniversitesi mezunu olan Corrinne Yu Apple için King Quest serinin 3D motorunu yazılımını yaptı. Şuan yazılım mimarı olarak görev yapmaktadır. Corrinne Yu bir çok oyuna emek vermiş değerli bir kadın yazılımcıdır. Bu oyunlardan bazıları Halo 4, Borderlands, Zombi, Unreal Engine 3 ve Brothers. Corrinne Yu Nükleer Fizik araştırmalarında 2009 yılında da ulusal ödül almaya hak kazandı.
 

4 – Amanda Wixted

 
 
Eğer bir IPhone kullanıcısıysanız Amanda Wixted sizin için çalışıyor. Browser ve facebook oyunlarının en popüler olanı bir zamanlar tartışmasız Farmville idi. Farmville oyunu geliştirme ekibinden Amanda Wixted yine kadın bir programcı gözü ile oyuna büyük yenilikler getirdi. Amanda Wixted Farmville geliştiricilerinden. Fun Technologies firmasında çalışan Amanda Wixted Farmville gibi 10’dan fazla çok oyunculu mobil oyun yazmıştır. Şuanda kendi şirketini kurdu ve diğer büyük firmalara yazılım desteği veriyor.
 

5 – Tracy Chou

 
 
Tracy Chou en iyi kadın progracmı örneklerinden biridir. Bir çok firmada hizmet vermiş değerli bir yazılımcıdır. Bu firmalar Rocket Fuel Inc. Google ve Facebook. Elektrik mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Yüksek lisans derecesi olan Tracy Chou dünyadaki programcılar arasında önemli bir noktadadır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR
Yazar: Emin Zeybek | 28 Ocak 2020 | Eğlencelik
Manisa'da bugün gerçekleşen deprem 1994 depremi ile aynı gün ve saatte!...
Yazar: Anonim | 6 Ocak 2018 | Eğlencelik
Son 6 yılda sigara fiyatlarındaki artış oranları aşağıda yer almaktadır. Fiyatlar internett...
Yazar: Emin ZEYBEK | 13 Aralık 2017 | Eğlencelik
Tasarımcı ve müşteriler arasındaki görüş ayrılıklarını espirili bir bir dille ele alan ...